tisdag 24 juli 2012

Varför välja ekologiskt?

Jag har tidigare bloggat om varför vi i vår familj i första hand har vi tagit beslutet att prioritera att bara köpa ekologiska livsmedel. http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/04/tre-saker-att-fira-med-en-tarta.html Den främsta anledningen är att ekologisk mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Och vi vill inte att våra barn ska få i sig gifter genom maten vi ger dem.

Det kommer fler och fler ekologiska alternativ i butiker och på nätet. Inte bara livsmedel utan även kläder, kroppsvårdsprodukter, mm. Jag har intresserat mig för det senare på sistone. Då jag idag inte köper dessa produkter till ekologiskt. Jag har knappt märkt att de flesta butiker idag säljer ekologiska hår- och hudvårdsprodukter. Om inte, fråga efter det. Det finns även ett flertal Internet-sidor som är specialiserade på ekologiskt. Se några nedan.

http://www.ekoprincess.se/sv/
http://www.bodystore.com
http://www.renskonhet.com/
http://www.jordklok.se/

För att få många bra motiv att börja välja ekologiska kroppsvårdsprodukter hittade jag en informativ och bra sida www.wlifestyleorganics.com och blev inspirerad. Nedan är fördelar med ekologiska produkter taget från denna sida.

Ekologiska produkter är bättre för miljön!

Gemensamt för såväl växter, djur som människor är att de alla är beroende av näring för dess överlevnad. Och att samtliga tar skada av de kemiska bekämpningsmedel och andra tvivelaktiga ämnen som används i många konventionella odlingar.

Vid ekologisk odling använder man sig inte av kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO), ämnen som belastar både vår hälsa och miljö.

Många kemikalier och ingredienser som används i olika hudvårdsprodukter och livsmedel, ger upphov till cancer och skador i DNA hos försöksdjur. Flera har även visat sig vara direkt skadliga för människor.

Använder vi oss av produkter som innehåller eller är framställda med hjälp av skadliga ämnen, kommer detta förr eller senare ut i vår miljö och skadar både vår natur och djuren som skall leva där.

Genom att välja rena ekologiska produkter utan skadliga kemikalier, värnar du inte endast om din och andras hälsa, utan bidrar också till att skydda våra ömtåliga ekosystem.

Ekologiska produkter är bättre för hälsan!

För att kroppen ska fungera och må bra behöver den näring. Vissa näringsämnen kan kroppen tillverka själv, medan andra behöver tillföras utifrån. Näring är viktigt för att kroppen skall kunna hantera olika typer av påfrestningar, som till exempel belastningar från skadliga kemikalier. Vid ökad belastning, ökar också kroppens behov av skyddande och stödjande näringsämnen. Om kroppen inte har tillgång till de nödvändiga resurser som behövs för att hantera olika påfrestningar, kan detta resultera i nedbrytningsprocesser som gör att vi åldras snabbare eller utvecklar olika hälsoproblem.

Förutom att ekologiska kosttillskott och livsmedel är fria från syntetiska färgämnen, smakämnen, sötningsmedel och aromämnen, innehåller ekologiskt odlade växter dessutom mer av skyddande näringsämnen som till exempel vitamin C och andra antioxidanter. Men det är viktigt att läsa vad produkten verkligen innehåller och inte bara förlita sig att det står ekologiskt på etiketten.

Fördelen med rena ekologiska produkter utan skadliga kemikalier, är alltså inte endast dess frånvaro av syntetiska och ohälsosamma tillsatser som belastar kroppen och gör att vi blir sjuka, utan även dess rikliga innehåll av hälsofrämjande ämnen som bidrar till att vi håller oss friska och mår bra.

Ekologiska produkter är bättre för huden!

Huden är kroppens största organ och det är bland annat via huden som kroppen gör sig av med olika slaggprodukter. Huden har även förmågan att transportera in ämnen i kroppen som kan vara både välgörande eller i värsta fall skadliga för vår hälsa. Precis som olika typer av hudproblem kan uppstå till följd av en obalanserad och belastad kropp, kan det som appliceras på huden även belasta kroppen invärtes.

Till skillnad mot kroppsvårdsprodukter innehållande syntetiska tillsatser och skadliga kemikalier, innehåller rena ekologiska kroppsvårdsprodukter näring och andra välgörande ämnen som inte bara är mycket bättre för huden, utan hälsosammare för hela kroppen.

Att det står ekologiskt certifierad på etiketten, behöver dessvärre inte betyda att produkten är fri från ohälsosamma ämnen. Inte heller betyder en fin förpackning att innehållet är hälsosamt och gör huden fin. Så vad kan man då göra för att säkerhetsställa att det man köper inte är fullt med skadliga kemikalier? Svaret är att läsa ingredientslistan på förpackningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar