onsdag 18 april 2012

Anti scampi

Jätteräkor är en av världens värsta livsmedel för miljön. Inte ens de "ekologiska" är ett bra miljöval. Jätteräkor står även under namnen tigerräkor, gamas och scampi och förekommer allt oftare i svenska resturanger och butiker.
De vanligaste jätteräkorna kommer från Sydostasien där de odlats i stora bassänger. För att göra pats för bassängerna skövlar räkföretagen magroveskog. Fiskar och andra skaldjur som lever i skogen försvinner eller dör. Lokalbefolkningen kan inte längre livnära sig på fisken. I bassängern frodas även bakterier som leder till en rad sjukdomar. Räknorna får antibiotika och doppas i giftiga kemikalier för att "tvättas". Och det här äter vi?! Dieselpumpar ger räkorna tillfälligt friskt vatten, men förstör miljön i längden. Efter några år kan man inte längre odla räkorna på samma plats just på grund av alla miljögifter. Då flyttar räkodligarna vidare till nästa plats och upprepar samma hemska process. Lokalbefolkningen, som många inte uppmärksamar i jätteräkan debatter, lämnas kvar i fattigdom och totalt förstörd miljö.

Be att få ta bort scampi från din sushi talrik! Det gör jag alltid, be gärna om ett alternativ till räkan så resturangen uppmärksammar problemet. Ifrågasätt gärna resturanger! Berätta gärna om hur processen går till och hur hårt lokalbefolkningen drabbas, inte bara för resturangpersonalen utan för alla du känner. Det är många som inte vet riktigt hur allvarligt det är. Hjälp oss att få bort jätteräkorna!

Det finns en rad bra alternativ till jätteräkor: nordhavsräkor, havskräftor, hummer, musslor, krabba och ostron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar