Tårtbotten:
5 st ekologiska ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Ta lite i taget och rör "åttor" med en spade. Smörj en rund bakform med diameter cirka 23 cm, gärna med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.
Tips!
Jag gör alltid tårtbottnar på morgonen så den hinner stabilisera sig plus att den smular mindre . Jag förvarar alltid tårtbottnar i rumstemperatur och täcker dem lite försiktigt med plast- eller grillfolie. (Har man bråttom kan man lägga sin tårtbotten i frysen någon timme, det går jättebra det med.) Receptet är taget från bloggen tårtspecialisten.
Lager 1: Hallonsylt (Ica eco är godast & bra pris) och mörk chokladmousse
Lager 2: Ljus chokladmousse
Toppad: Grädde (en nypa socker gör det lättare att vispa), ekologiska hallon, riven choklad och noblessa på sidorna.
Chokladmousse:
3dl grädde
100g ljus blockchoklad
100g mörk blockchoklad
2 äggulor
Gör så här:
Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad. Puttra upp vatten i en kastrull, lägg choklad i en djup tallrik (en för ljus och en för mörk) och sätt talriken över kastrullen. Vispa två äggulor med gaffel till de blir "luftiga" och rör i äggulorna i grädden. Dela upp grädden i två delar. Rör ner ljus choklad i en och mörk i den andra. Sätt på plastfolie på bunken och låt stå i minst 1h.

Som vanligt glömde jag att ta foto. Ursäktar för dålig kvalite, mobilkamera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar