måndag 16 april 2012

Tårtbak

Jag har haft fullt upp hela helgen därav inget blogginlägg. Jag har jobbat både lördag och söndag, tvättat, städat och firat min vän Thomas. I lördags hade vi födelsedagsfirande här, lagade god middag och jag bakade en tårta. Kvällen var lyckad, jag hoppas Thomas hade en bra födelsedag. Att baka sin egen tårta är både kul och en personlig present.

Tårtbotten:
5 st ekologiska ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Ta lite i taget och rör "åttor" med en spade. Smörj en rund bakform med diameter cirka 23 cm, gärna med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.

Tips!
Jag gör alltid tårtbottnar på morgonen så den hinner stabilisera sig plus att den smular mindre . Jag förvarar alltid tårtbottnar i rumstemperatur och täcker dem lite försiktigt med plast- eller grillfolie. (Har man bråttom kan man lägga sin tårtbotten i frysen någon timme, det går jättebra det med.) Receptet är taget från bloggen tårtspecialisten.

Lager 1: Hallonsylt (Ica eco är godast & bra pris) och mörk chokladmousse
Lager 2: Ljus chokladmousse
Toppad: Grädde (en nypa socker gör det lättare att vispa), ekologiska hallon, riven choklad och noblessa på sidorna.

Chokladmousse:
3dl grädde
100g ljus blockchoklad
100g mörk blockchoklad
2 äggulor

Gör så här:
Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad. Puttra upp vatten i en kastrull, lägg choklad i en djup tallrik (en för ljus och en för mörk) och sätt talriken över kastrullen. Vispa två äggulor med gaffel till de blir "luftiga" och rör i äggulorna i grädden. Dela upp grädden i två delar. Rör ner ljus choklad i en och mörk i den andra. Sätt på plastfolie på bunken och låt stå i minst 1h.

Som vanligt glömde jag att ta foto. Ursäktar för dålig kvalite, mobilkamera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar