Nötkött och lammkött ger oss mer hjärt och kärlsjukdomar. Det är farligt för hälsan med för mycket kött. Di, Dagens Industri, rekommenderar att äta 0.5kg per person per vecka vilket motsvarar ca fyra portioner (125g/portion). Idag äter en medelsvensk 1.3kg per person per veckan. Det är även bättre för miljön att äta vegetariskt, kyckling och fisk. Så köp mindre kött för hälsan och för miljön!
1 kg kött = 36,4 kg CO2 = 25 mil med bil = 20 dagars 100W lampa
För att ta fram ett kg
• nötkött: 21 kWh
• lamm: 12 kWh
• gris: 11 kWh och
• kyckling: 10 kWh
Enda sedan jag och min sambo läste denna artikel i Di har vi blivit mer nogrann över vår köttkonsumtion. Tips på mer miljövänligare rätter som vi äter ofta är:
LAX i alla former med olika tillbehör. Gott, enkelt & nyttigt!
Falafel med ris/bulgur och crémè fraise sås (jag brukar blanda med tai sweet chili, salt & peppar) Cornfärs - bra vegetarisk produkt. Allt du tidigare gjort med köttfärs går att göra med cornfärs. Lasagne, "cornfärssås", "cornbullar", tacos etc.
Raggmunk (om du absolut måste ha "fläsk" till, varför inte steka på en skiva kalkon?)
Alla de här rätterna går fort, är enkelt och gott. Bra vardagsmat!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar