När man är student har man kanske inte råd att byta ut alla livsmedel till ekologiska och/eller närproducerade. Ekologiska, närproducerade och fair trade märkta varor är ju faktiskt dyrare än icke hållbara varor. Så då får man välja sina strider. Vilka varor är mest nödvänliga att byta ut? Ska man välja ekologiska eller närproducerat? Jag är säker på att många har sämre koll än vad de tror.
De fem värsta livsmedel är
Kaffe: På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet i Sverige och EU.
Bananer och vindruvor: Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel.
Tänk även på att russin och vin också är hårt besprutade.
Mejeriprodukter: För några extra kronor kan vi omvandla fler bönder till ekobönder! Vilket bidrar till gladare djur, mindre gifter och en friskare natur.
Kött: Av samma anledning som för mejeriprodukterna. Men det viktigaste är att äta närproducerat kött, absolut svenskt kött och att överhuvudtaget äta mindre kött.
Potatis: Potatis är den gröda som är mest besprutad i Sverige. King Edward är det sort potatis som besprutas mest.
Vill du läsa mer: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/5-varstingar/
Ica eco är ett bra märke, bra priser för ekologiska livsmedel. Mejeriprodukter köper jag alltid ekologisk mjölk för att stödja ekobönderna och förhoppningsvis omvandla fler bondgårdar. Mjölk är ju den mest producerade livsmedlet eftersom mjölk även är grunden till en rad basprodukter. Kött försöker vi att dra ner på och vi köper bara svenskt kött. Ekolgoskt kött köper jag tyvärr sällan pga. prisskillnaden. Bär och russin är jag noga med att det är ekologiska eftersom de är väldigt besprutade.
10 steg till smart mat
1. Ät mindre kött - Jag har redan predikat om denna ståndpunkt!
2. Släng mindre - Smarta (alla?!) studenter gör matlådor. Tänk till när du storhandlar eftersom storhandlingar ofta tenderar att bunkra upp varor som sedan måste slängas. Många livsmedel håller längre än "bäst före datumet", lukta och smaka.
3. Köp ekologiskt - Byt ut så mycket din budget tillåter. Börja med livsmedelna ovan.
4. Byt ut grönsalladen - Morot, vitkål och palsternacka är betydligt klimatvänligare än isbergssallad, tomat och gurka.
5. Ät säsongbaserat - Mer om det sedan! Säsongbaserat är inte bara miljösmartare utan billigare. Perfekt för oss studenter.
6. Hitta alternativ till riset - En portion ris orsaker mer än dubbelt så stora utsläpp som potatis. Byt ut t ex bulgur.
7. Dra ner på snasket - Bra för miljön, din kropp och plånbok! Köp fair trade märkt godis, se mer om det i våra påskinlägg.
8. Ät klimatsmart fisk
9. Använd köket rätt - Koka vatten i en vattenkokare, energisnålast. Annars koka med lock och utnyttja eftervärme.
10. Kapa dina utsläpp till hälften - Gör som ovanstående punkter. Ät mer vegetariskt!
Vill du läsa mer: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/klimatsmart-i-affaren/
Vid nästa storhandling ska jag bara köpa ekologiska och närproducerade varor. En annan positiv aspekt med svensk producerade livsmedel är att stödja svensk entreprenörskap. Glöm inte att många tips inte bara gynnar miljön utan din plånbok och din kropp!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar